ÖZEL MEZİTLİ AĞIZ VE
DİŞ SAĞLIĞI POLİKLİNİĞİ


0324 359 29 10
0543 350 29 10
İMPLANT nedir?

İçindekiler
İmplant Nedir?
İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?
İmplant Hakkında Sık Sorulan Sorular
İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant Nasıl Yapıştırılır?
İmplant Markaları
İmplant Üstü Protez Nedir?
İmplant Nedir?
Dental implantlar, eksik dişlerin yerine konulması amacıyla çene kemiği içerisine yerleştirilen vidalardır. Vücut ile %100 biyouyumlu titanyum metalinden elde edilir. Doğal dişi taklit etmek için en modern yöntemdir.Bir anlamda diş implantına ‘yapay diş kökü’ de denilebilir. Bu implantların üzerine özel olarak hazırlanmış zirkonyum dişler takılır. İmplant tedavisinin diğer alternatif tedavilere avantajı komşu dişlere zarar verilmemesidir. Kaybedilen dişin kökünün görevini implant üstlendiği için komşu dişlerden destek alınması gerekmez, yani komşu dişlerin kesilmesi gerekmez. İmplant diş kök görevi görür ve üst yapısıyla beraber doğal diş gibi rahatlıkla yemek yiyebilir, konuşabilir ve gülebilirsiniz. Kendi dişlerinize en yakın konforu ve biyolojik uyumu sağlayan tedavidir. Özetle diş implantı cerrahisi; kaybedilen dişlerin köklerini, titanyum vida direklerle değiştirilmesiyle başlar. Üst yapı olarak eksik dişlerin yerine gerçek dişlere çok benzeyen zirkonyum dişlerin yerleştirilmesiyle sonlanır.
İmplant Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diş implantı, genellikle eksik dişleri yerine koymak veya desteklemek amacıyla kullanılır. Diş implantı, aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:
-
Tek diş eksikliği: önceden diş kaybedilen veya çekilmesi gereken bir dişin bölgesindeki kemik yeterliyse, implantın üzerine diş şekllinde porselen veya zirkonyum üst yapılar yapılarak, eksik dişin görevini yapması için implant kullanılabilir.
-
Kısmi dişsizlik: Birden fazla dişin eksik olması durumunda, uygun sayıda implant kullanılarak eksik dişler kolaylıkla yerine konulabilir.
-
Tam dişsizlik: Alt veya üst çenede hiç dişi olmayan hastalarda "all on four" veya "all on six" diye adlandırılan tedaviler uygulanır. "All on six" tedavisi hiç dişi olmayan çeneye 6 adet implant uygulanarak eksik dişlerin tamamının yerine konulmasıdır. "All on four" tedavisi ise kemik erimesi olan hastalarda 4 adet implant kullanarak eksik dişlerin yerine konulmasıdır.
-
Erimiş çene kemiği problemi: Diş eksikliği zamanla çene kemiğinde erime meydana getirebilir.Bu durumlarda geleneksel hareketli protezleri kullanmak çok fazla zorlaşmaktadır. Bu şekilde çene kemiği erimişse, implant tedavisi öncesinde kemik grefti yapılması gerekebilir.
-
Geleneksel diş eti üzerinde konumlanan hareketli protezleri tercih etmeyen hastalar: İmplant, bu tipdeki hareketli protezleri tercih etmeyen veya kullanmakta zorlanan hastalar için ideal bir seçenektir. implant üzeri sabit veya hareketli protezler, geleneksel hareketli protezlere göre çok daha konforlu ve kullanışlıdır.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant yapılacak bölge enjeksiyon yapılarak uyuşturulur. Çene kemiğine ulaşmak için diş eti kaldırılır. İmplantın yerleştirilebilmesi için çene kemiğinde uygun bir yuva açılır. Açılan yuvaya implant yerleştirilir. Daha iyi iyileşme için dikiş atılabilir. Böylece işin cerrahi kısmı tamamlanmış olur. İmplantların kemikle kaynaşma süreci başlar. Bu süreç ağrısız ama yavaş ilerleyen bir süreçtir. Kırılan kemiğin kaynamasına benzer. Genellikle 3 aydır. İmplantların kemikle kaynaşmasının ardından ölçü alınır. Hastaya özel yapılan dişler implantın üzerine takılır.
İmplant Hakkında Sık Sorulan Sorular
İmplant ağrılı bir işlem midir?
Diş implantları, lokal anestezi altında yerleştirilir. Bu nedenle, implant tedavisi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Ancak, işlem sonrasında hafif bir ağrı veya şişlik olabilir. Doktor kontrolünde ağrı kesici kullanılabilir.
İmplant tedavisi ne kadar sürer?
İmplant tedavisinde süre, hastanın çene kemiğine ve uygulanacak olan implant sayısına bağlıdır. Tek bir implant için işlem süresi yaklaşık 15-20 dakikadır. Çok sayıda implant yapılması ve ileri cerrahi işlemlerin uygulanması sürenin uzamasında etkilidir.
İmplant tedavisinin ardından nelere dikkat edilmelidir?
İmplant tedavisinden sonra implantın uzun ömürlü olabilmesi ve başarılı iyileşme görülebilmesi için; implantların üzerine baskı uygulamayın, doktorunuzun önerilerine uyarak ilaçları düzenli şekilde kullanın, ve ağız hijyenine dikkat edin.
mplant Diş Çekimi ile Aynı Seansta Yapılabilir mi?
_edited.jpg)